Vinresa till Alsace i Frankrike 7 dagar!

Tema: Vin och smakupplevelser

Med sin spännande historia, vackra natur och sina charmiga medeltida städer har Alsace mycket att erbjuda besökaren. Det är också en gastronomisk region med stort fokus på mat och vin. Alsace vinväg, ”La route des vins”, sträcker sig från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder och slingrar sig fram längs Vogeserna. Vi reser utmed vinvägen, besöker flera vingårdar och utforskar fina byar och städer.
 

Status:
Fullt

Dagsprogram

DAG 1 Efter lastning i Kalmar kör vi söderut  med rast längs vägen mot Danska Rödby via Växjö, Osby, Hässleholm, Höör, Malmö och Öresundsbron. Överresa med Scandlines färjor från Rödby till Puttgarden under eftermiddagen, överresan tar ca 50 minuter. Vi stannar för raster under resan på lämplig plats. Ca. kl 18:30 ankomst till vårt stop over hotell Swisshotel i Bremen, gemensam middag på kvällen.

DAG 2 Efter en god natts sömn och en härlig frukostbuffé sitter vi så åter upp i bussen. Nu ska vi köra sista sträckan fram till vårt huvudmål på resan. Ca kl 18:30 på plats i Colmar och incheckning på vårt fina och centralt belägna Best Western Grand Hotel Bristol ****. Efter incheckning på detta charmiga och mycket centralt belägna hotell äter vi en gemensam middag på hotellet. Vi stannar för raster under resan på lämplig plats.

DAG 3 Efter frukost möter vår lokalguide upp för en stadsrundvandring. Colmar är en stad utöver det vanliga och inbjuder verkligen till promenader i den välbevarade medeltida stadskärnan. Gamla stadens centrum kring ”Lilla Venedig” präglas av smala kanaler, kantade av gamla korsvirkeshus, doftande blomsterprakt och inbjudande restauranger. Vi fortsätter med en kortare båttur på kanalen och där kan vi beundra alla vackra korsvirkeshus. Därefter har vi fri tid för lunch. Under eftermiddagen gör vi en vinprovning av 5 sorter på Domaine Karcher & Fils i Colmar. Därefter blir det fri tid att upptäcka Colmar innan vi äter en gemensam middag på hotellet.

DAG 4 Idag åker vi norrut längs en bit av den ca 170 km långa vinvägen som slingrar sig fram förbi vinodlingar och genom medeltida städer. Vi provar områdets viner på en vingård i Dambach-la- ville, en by med fina korsvirkeshus. Vi besöker Ruhlmann Jean-Charles et fils vingård. Här får vi en rundvisning med tåg och testa 4 av gården fina och goda viner. Vi besöker även gårdens egna vinkällare. Strax innan Strasbourg ligger Musée du Chocolat, här får vi en inblick i chokladens ursprung och allt i produktionen från kakaoböna till färdig choklad. Vi får möjlighet att provsmaka deras godsaker och det blir även tid för shopping. Efter lunch fortsätter vår resa och vi vänder söderut till pittoreska Riquewihr, där vi besöker den välkända vinproducenten Dopff & Irion. Här får vi en vinprovning av deras 4 viner som alla är bra kvalitetsviner inom flera druvsorter. Åter till Colmar med lite fri tid innan gemensam middag på hotellet.

DAG 5 Idag börjar vi med att köra västerut  för att komma till osttillverkaren Maison de Fromage i Gunsbach i närheten av Turckheim. Här får vi en rundtur inkl. ostprovning. Vi fortsätter mot Pfaffenheim för ett besök hos Domaine Riefle-Landmann, här provar vi 5 av deras viner. Efter lunch och på vägen tillbaka till Colmar så njuter vi lite extra då detta blir vårt sista vingårdsbesök med provning under denna resa. Vi avslutar dagen i Eguisheim som är en av de vackraste byarna runt Colmar. Med sina trånga gator och gränder och prunkade blomsterarrangemang. Bara i lilla Eguisheim finns det i dag 33 vinodlare, men en av de mest kända är Domaine Zinck Paul som etablerades 1964, och som genom åren producerat flera bra viner med hög kvalitet. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

DAG 6 Då är det dags att säga tack och hej då för denna gång. Efter frukost sker utcheckning och lastning av bussen. Vi lutar oss bekvämt tillbaka och njuter av de vackra vyerna med kuperat landskap som passerar på vår resa norrut mot Asendorf där vi bor under natten. Under resan passerar vi Heidelberg, drottning Silvias födelsestad. Gemensam middag på hotellet på kvällen. Vi stannar för raster under resan på lämplig plats.

DAG 7  Efter frukost och utcheckning är vi åter på väg. Hemresa via färjan Puttgarden-Rödby, och sedan genom Danmark och Öresundsbron. Vi stannar för raster under resan på lämplig plats. Då är vi åter i våra hemorter efter sju händelserika dagar i underbara Alsace. Förutom nya kunskaper kring att framställa vin, så har vi kanske köpt med oss några goda viner hem som vi kan njuta av och tänka tillbaka på resan.

 

Bra att veta

Dacke Buss äger rätten att ställa in resan om inte ett minsta antal på 35 resenärer har uppnåtts. Vid resor som inkluderar en övernattning eller fler meddelar vi senast 25 dagar före planerad avresa, för kortare resor gäller 14 dagar.

Bokningen blir bindande när ni fått en skriftlig bokningsbekräftelse.

Vi ber även att ni innan bokning alltid läser våra resevillkor noggrant. Ni hittar dem längst ner på vår hemsida.

Powered by Travelize