Polen med Warszawa & Torun 5dagar

Sista bokningsdag 2 juli 2018 

Upplev sommar i Polens huvudstad Warszawa som är verkligen en blandning av gammalt och nytt. Man håller traditioner vid liv samtidigt som man blickar framåt. Under andra världskriget genomled staden en enorm förstörelse. Men tack vare lokalborna och folket från hela landet så gick staden igenom en omfattande renovering och uppbyggnad. Idag finns det nästan inga spår kvar av kriget och Warszawa har på nytt blivit ett kulturellt och historiskt centrum.

Vårt andra fantastiska resmål är till en av Polens äldsta städer Toruń, som grundades år1233. Nicolaus  Copernicus föddes i Toruń som även kallas för pepparkakornas stad. Det nästan fyrkantiga torget har i flera århundraden varit den viktigaste punkten på kartan över Toruń.

Välkommen till Warsawa 2018!

Status:
Fullt

Dagsprogram

DAG 1 Efter avslutad lastning går färden mot Karlskrona och Stena Lines färjeterminal.

Vid ankomst checkar vi in och under kvällen sitter vi till bords för att njuta av Stena Lines fina buffé där även öl/vin/läsk och vatten ingår.

KL 21:00 Lägger färjan ut mot Polen och Gdynia. Mätta och belåtna upptäcker vi nu fartyget, för de som vill finns möjlighet att besöka deras fina SPA-avdelning. Där kan man få en härlig behandling till mycket bra priser. Det finns även en stor butik som är känd för sitt stora utbud till riktigt bra priser.  Det finns flera barer och även en nattklubb för de kvällspigga.

DAG 2 Tidig morgon ankommer båten till  Gdynia, efter en stadig frukostbuffé checkar vi ut och stiger i land.

Samling sker vid vår buss och här möter även vår guide upp som kommer att vara med oss under vår vistelse i Polen. Nu kör vi raka spåret mot Warszawa och har ca 44 mil innan vi är framme. Under resan söderut stannar vi för en enklare busslunch och en bussfika. På eftermiddagen är vi framme vid vårt mål Warszawa, Polens huvudstad och med sina ca 2 miljoner invånare är den även landets största stad. Vi möter upp vår lokala guide som kommer ta med oss på en stadsrundtur. Vi kommer både att använda oss av vår buss men även gå till fots.  Under turen får vi se kontrasterna i Warszawa. Allt från charmiga gamla stan, kungliga Laizenparken som är en av de vackraste palats- och trädgårdskomplexen i Europa. Vi tar den så kallade kungliga rutten, nätverket av stadsgator som förbinder alla de främsta sevärdheterna. Vi kommer även att besöka Kulturpalatset, Stalins gåva till Polen, men som polackerna till största del fick betala själva. Byggnaden som ett   praktexempel på stalinistisk arkitektur var inte   populärt bland det polska folket. I dag inhyser denna ståtliga byggnad bland annat flera företag, en teater, två museer och framför allt, observationsplattformen högst upp (231 m). Detta brukar vara det mest intressanta på byggnaden för turister. Och det blir även ett besök där för vår del. 

Under kvällen checkar vi in på hotellet Novotel Warszawa Centrum som ligger mitt i stadens hjärta. Bra hotell med utmärkt läge. Har man tur att få rum högt upp så får man en bedårande utsikt över  staden.

Senare samma kväll har vi gemensam middag på hotellet. Därefter är kvällen fri för egna äventyr. Det ligger flera caféer och barer i närheten av hotellet.

DAG 3 På morgonkvisten sitter vi åter upp i bussen för transport till ett av stadens mest populära besöksmål Warszawas Upprorsmuseum. Det invigdes på 60-årsdagen efter Warszawaupproret. En multimedieutställning, fullspäckad med bilder och ljud, presenterar Warszawas befolknings kamp för vardagen före och under upproret, ockupationens fasa och efterkrigstidens kommunistiska terror. En av museets huvudattraktioner är en replika av en  B-24J Liberator, ett amerikanskt bombplan.

Därefter fri tid att upptäcka staden och kanske titta närmare på något som vi sett under vår rundtur.

På kvällen är det samling för avresa för gemensam middag.

Vi ska få prova på äkta polsk mat i trevlig miljö på en välkända Restaurant Folk Gospoda. Polackerna är väldigt stolta över sin inhemska öl. De senaste åren har det dykt upp flera olika mindre bryggerier. Och denna kväll finns det över 28 olika sorter att välja på, så det bör finnas något för alla som gillar denna dryck. Efter en trevlig dag och kväll så är det dags att köra åter till hotellet. Imorgon är det en ny dag med tidig start.

DAG 4  Tidigt på morgonen sitter vi alla i   bussen på väg mot nya äventyr. Ett par timmar innan lunch befinner vi oss i den charmiga och  pittoreska medeltids stad Toruń som även kallas för Copernicus och pepparkakornas stad. Och som mot alla odds klarade sig från att bombas sönder under andra världskriget. Nu får vi en guidad rundtur på ca 2 timmar där vi får se och höra berättas om stadens stoltheter.

Sedan äter vi en gemensam lunch på Jan Olbracht Old-Town Brewery. Till maten får vi möjlighet att provsmaka restaurangens eget hembryggda öl. Vi får även möjlighet att köpa med oss hem. Vad sägs om pepparkaksöl, pumpaöl, fruktöl och husets ljusa lager?

Efter lunchen blir det en stund på egen hand innan vi beger oss norrut mot Gdansk och färjan som ska ta oss åter till Sverige.

KL 21:00 avgår färjan och efter incheckning i våra hytter så äter vi en gemensam 3-rätters meny ombord. Därefter är kvällen fri för egen tid.

DAG 5 KL 07:30 ankommer vi åter till Karlskrona. Efter en tidig frukost och utcheckning sitter vi upp i bussen för sista sträckan till våra hemorter.

 

 

Bra att veta

Dacke Buss äger rätten att ställa in resan om inte ett minsta antal på 35 resenärer har uppnåtts. Vid resor som inkluderar en övernattning eller fler meddelar vi senast 25 dagar före planerad avresa, för kortare resor gäller 14 dagar.

Bokningen blir bindande när ni fått en skriftlig bokningsbekräftelse.

Vi ber även att ni innan bokning alltid läser våra resevillkor noggrant. Ni hittar dem längst ner på vår hemsida.

Powered by Travelize