Ålagille - Den stora matresan

Ålagille har en särskild plats i skånsk matkultur. Denna festmåltid har sin bakgrund i de kalas som förr i tiden hölls vid ålstämmor. Man kan enkelt säga att det var en typ av festligheter i samband med att de skånska ålfiskarna skulle betala sin skatt eller tionde som det hette på den tiden, till prästen eller som ränta till gods- och markägarna. Ett äkta ålagille består av minst fyra sorters ål, till exempel ålasopparökt ålstekt ålkokt ålhalmad ål och luad ål osv, allt detta serveras tillsammans med goda Skånska drycker.

För alla kaffeälskare besöker vi Blekinges Kafferostier. Vi kommer vara med vid en rostning, smaka på rostat specialkaffe från hela världen med de utvalda och bästa bönorna.

Vi ser fram emot en vällagad måltid på Rökeriet mellan Åhus & Yngsjö.  Strax söder om Kivik shoppar vi på Kiviks Musteri och innan hemresan serveras vi hemlagad mat på Kaffestugan Alunbruket som är Skånes äldsta kaffestuga.

Följ med Dacke Buss på en himmelskt god matresa med fest och dans!

Bussresa från Kalmar via Växjö.

Status:
Fullt

KARTA

Dagsprogram

Dag 1 Efter avslutad lastning går färden mot Simrishamn och kvällens stora attraktion Ålagille. Men innan dess åker vi till Blekinges första mikrorosteri på en kaffeprovning, bryggd av svensk mästare i kafferostning 2017. Det kommer finnas gott om tid även för shopping i deras butik.

Kl.13:00 är vi välkomna till Rökeriet som ligger mellan Åhus & Yngsjö för äta en lunch i fiskens tecken.  Vi räknar med att vara på plats på Hotel Svea ca kl.15:00.

På kvällen väntar oss olika sorters kalla och varma ålrätter, sveas berömda ”Ålsoppa”, sill och lax. Det hela avslutas med äppelkaka med vaniljsås. Efter festmåltiden är det dans hela kvällen fram till midnatt.

Dag 2 På morgonen står hotellets stora frukostbuffé framdukad. Efter frukosten sker avresa mot Kiviks musteri.  Strax söder om Kivik, intill Stenshuvud, planterade Henric Åkesson år 1888 första    äppelträdet, där ligger Kiviks Musteri än idag.

På hemresan stannar vi till för att titta på årets äppeltavla som vi hoppas på att den står kvar. Äppeltavlan finns placerad vid hamnen.

Lunch äter vi på Kaffestugan Alunbruket som är Skånes äldsta kaffestuga och finns på Österlen i en korsvirkeslänga från 1700 talet. Vi bjuds på egengjord Västerbottenpaj med lokalproducerad spickekotlett från Illstorp, dadlar och sallad.

Därefter sker hemresa utan fler stopp.

 

Bra att veta

Dacke Buss äger rätten att ställa in resan om inte ett minsta antal på 35 resenärer har uppnåtts. Vid resor som inkluderar en övernattning eller fler meddelar vi senast 25 dagar före planerad avresa, för kortare resor gäller 14 dagar.

Bokningen blir bindande när ni fått en skriftlig bokningsbekräftelse.

Vi ber även att ni innan bokning alltid läser våra resevillkor noggrant. Ni hittar dem längst ner på vår hemsida.

Powered by Travelize